Limfedem

Limfedem je kronično obolenje, ki v primerih ko ni zdravljen ali je napačno zdravljen lahko privede do resnih komplikacij in ireverzibilnih stanj, zato zahteva strokovno kvalitetno obravnavo in zelo dobro usposobljenega terapevta.

Je akumulacija z beljakovinami bogate tekočine v medceličnem prostoru, katere vzrok je insuficienca limfnega sistema.  Zgodi se, ko pride do oviranega toka limfne tekočine. Vzroki  za nastanek limfedema so lahko prirojeni npr.: premalo limfnih žil, bezgavk, okvare zaklopk,….. V tem primeru govorimo o primarnem limfedemu. Sekundarni limfedem  pa nastane kot posledica operacij, obsežnejših poškodb, opeklin, odstranitvi bezgavk zaradi malignosti, obsevanj,….ipd.

Limfedem se  kaže kot oteklina ene ali več okončin, ki včasih zajema tudi pripadajoči del trupa. Prav tako pa se limfedem lahko pojavi tudi na drugih delih telesa kot npr.: na glavi in vratu, prsih ali genitalijah idr. Ti edemi vsebujejo visoko koncentracijo beljakovin za razliko od edemov,  ki so posledica  nekaterih drugih boleznih, kjer je problem tekočina (bolezni ledvic, jeter,….).

Limfedem je kronično stanje, ki se lahko poslabša  v kolikor ni pravočasno in pravilno zdravljen.

Zdravljenje

Kombinirana fizikalna terapija ali Combined Decongestive Therapy (CDT)  se je doslej izkazala kot najučinkovitejša pri zdravljenju limfedema.  To je skupek postopkov s poudarkom na manualni limfni drenaži, ki mora biti prilagojen specifičnim potrebam vsakega bolnika posebej. Terapijo naj izvaja samo zelo dobro usposobljen terapevt (registriran limfterapevt), ki je končal  4 – tedensko podiplomsko usposabljanje.  Velik odstotek (75%) neuspešnega zdravljenja je prav v nepravilno izvedenih terapevtskih postopkih (Weissleder et al).