Limfno žilni sistem

V telesu imamo razvejano omrežje majhnih in večjih limfnih žil, katerih glavna naloga je resorbcija tkivne tekočine. Limfni sistem je poleg venskega dela krvnega obtoka naš drugi odvodni sistem. Drobne limfne kapilare vsrkajo iz tkiva vodo in odpadne snovi, ki se zaradi svojih lastnosti,  predvsem  velikosti molekul, ne morejo vsrkati v krvne kapilare in na ta način »čistijo« tkivo. Prav tako pomembno  vlogo pa ima  limfni  sistema pri vzdrževanju ravnovesja tekočin v organizmu.

Limfne žile transportirajo odpadne in škodljive snovi iz tkiva nazaj v krvni obtok. Med to potjo pa se limfa tudi prečisti. Da se čista izlije v krvni obtok, gre limfa skozi nešteto bezgavk, ki so kot nekakšne filter postaje v telesu. V bezgavkah pa potekajo tudi številni pomembni imunski procesi.

Če so limfne žile poškodovane, prekinjene ali če so na tej poti ovire, potem tekočina in odpadne snovi zastajajo v tkivu. Posledice tega se kažejo na našem zdravju in počutju. V kolikor pa so te blokade večje prihaja do nastanka pravih edemov.

Ko prihaja do poškodb vezivnega tkiva (opekline, vnetja, hematomi, rane) takrat je naloga limfnega sistema, da odstranjuje poškodovane celice, produkte vnetja in toksine proč od prizadetega področja in na ta način omogoča hitrejše zdravljenje.

Kot tanke nitke se po celem telesu prepletajo drobcene limfne žilice, po katerih se nežno premika za naše zdravje in življenje tako dragocena tekočina - limfa.